"Ik voel me gezonder, heb meer energie.

Ik heb niet meer dat volle, lome gevoel.Het doet mentaal ook iets met me, ik voel me sterker. En, mijn riem kan al twee gaatjes strakker!" (Ester, 35 jaar)

Recepten

Boekweitbroodjes

Voor één klein brood of voor ongeveer 12 kleine broodjes:

  • 250 gram boekweitmeel
  • 1 flinke eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel honing
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1 groot (biologisch) ei
  • 200 ml amandelmelk (zonder suiker)
  • Een grote geprakte, rijpe banaan of 6 eetlepels zelfgemaakte appelpuree (of appelmoes zonder suiker)
  • 30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • Handje blauwe bessen
  • Een paar walnoten, grof gehakt
  • Een hand rozijnen

 

Plus:

  • Staafmixer
  • Cakeblik of bakplaat met muffinvormpjes
  • Oven (180 graden)

 

Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de honing, geprakte banaan (of appelmoes) en amandelmelk toe en mix het tot een beslag. Doe de blauwe bessen, walnoten en rozijnen erbij en mix ze door het beslag. Doe het mengsel in een ingevet cakeblik of verdeel het over de muffinvormpjes. Zet het in de oven en bak het brood in ongeveer 40 minuten op 180 graden gaar. Hou het even in de gaten: de kleine broodjes in de muffinvormpjes zijn iets eerder klaar dan het hele brood in het cakeblik. Prik met een satéprikker in het brood: is je vork schoon? Dan is je brood klaar! Lekker met een beetje roomboter, suikervrije jam of notenpasta!

 

 

Quinoa salade met mango en avocado

  • Benodigdheden voor 4 personen:
  • 200 gram quinoa
  • 2 rijpe mango’s
  • 2 rijpe avocado’s
  • 100 gram veldsla
  • 200 gram gerookte kip, in kleine blokjes
  • wat stukjes komkommer, in kleine blokjes gesneden
  • ongeveer 50 gram pijnboompitten (of kies voor zonnebloem- of pompoenpitten)
  • eventueel een beetje zout (bij voorkeur Keltisch of Himalaya zout)
  • eventueel wat versgemalen zwarte peper

Bereid de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing en laat het afkoelen. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan licht bruin. Snijd de mango, avocado en gerookte kip in kleine stukjes. Meng dit door de afgekoelde quinoa. Mix er de veldsla door heen. Breng eventueel op smaak met wat versgemalen peper en zeezout. Eet smakelijk!

 

Banaan-havermout-kaneel smoothie

Een heerlijk romige smoothie, die dankzij de havermout en banaan veel verzadiging geeft. Een heerlijk ontbijt of tussendoortje.

Voor ongeveer 2 personen:

  • 2 grote, rijpe bananen
  • Een beetje volle yoghurt
  • Een stuk of 5 ijsblokjes
  • Ongezoete rijst-, haver- of amandelmelk, hoeveelheid naar keuze (afhankelijk van hoe dik je de smoothie wilt hebben)
  • Ongeveer 4 grote eetlepels havermout (ongekookt)
  • Kaneel naar smaak (een flinke theelepel kan prima)
  • Optioneel: een schep wei-eiwit

Alles in de blender en mixen maar!

Tip voor als het warm weer is: leg de bananen - in stukjes gesneden - van te voren even in de vriezer.

Gebruik je de smoothie als ontbijt? Maak hem dan wat extra vullend met bijvoorbeeld kokosrasp, chiazaadjes en extra havermout.

 

Haverrozijnenkoekjes

Een gezond en verantwoord tussendoortje, vol vezels, gezonde vetten en koolhydraten.

Voor ongeveer 15 stuks:

  • 100 gram havervlokken
  • 150 gram boekweitmeel
  • 40 gram kokosolie, vloeibaar (even verhitten)
  • 250 ml water
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 50 gram kokosrasp
  • 120 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde abrikozen (of ander gedroogd fruit) in kleine stukjes
  • snufje zeezout (bij voorkeur Keltisch of Himalaya zout)
  • noten/zaden/pitten (optioneel)


Doe het water, de rozijnen, de kruiden, de kokosrasp en de kokosolie in een grote kom en roer alles door elkaar. Laat het een klein half uurtje staan. Voeg vervolgens de havervlokken en het meel toe, en eventueel – als je dat lekker vindt – wat noten/zaden/pitten. Voeg een snufje zout toe en meng alles door elkaar.

Maak van het mengsel een stuk of 15 koekjes, eventueel met behulp van een springvorm of papieren bakvormpjes voor cupcakes. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Eet smakelijk!

© Lotus Vitaal 2013

Contact

Joske Ten Bosch - Mosselman
Denemarkenstraat 4, 5152 PH Drunen
E: joske@lotusvitaal.nl, T: 06 17 43 79 40